Mi jelzi, hogy öregszik az ember? – avagy DVD-k és bölcsességfogak

Szponzorált tartalom

bölcsességfog

bölcsességfog

Emlékszem, gyerekkoromban nagyon sok DVD-nk volt otthon, és sokat filmeztünk együtt a szüleimmel és a testvéreimmel. Az ember hajlamos úgy érezni, hogy ezek az idők csak nemrégen voltak, közben a valóság sajnos nem ez. Akkor döbbentem rá, hogy elrepült az idő, amikor beszélgettem egy gyerekkel, és meséltem neki, hogy a kedvenc meséim megvoltak nekem DVD-n, és rongyosra néztem őket. Legnagyobb megdöbbenésemre visszatérdezett, hogy mi az a DVD. Itt csapott először arcon a valóság, hogy bizony már én sem a legfiatalabbak közé tartozom. Ez akkor realizálódott bennem másodjára, amikor azon kaptam magam, hogy a barátaimmal a bölcsességfogakról beszélünk, és arról, hogy mennyi bosszúságot tudnak okozni. Én is pont bölcsességfog problémában voltam, mert egy ideje már fájt, de nem vitt rá a lélek, hogy keressek egy jó szakembert, és elmenjek megcsináltatni. Irreális félelmem van a fogorvosoktól, és ezt a mai napig nem tudtam legyőzni. Egy barátom ajánlotta a fogorvosbudapest.info oldalát, mert elmondása szerint ő csak azután győzte le a fogorvosoktól való félelmét, hogy ellátogatott erre a klinikára. Mivel tudtam, hogy ő tényleg rettegett mindig is a fogorvosoktól, úgy voltam vele, hogy nekem is megér egy próbát.

Amikor hazaértem a baráti összejövetelről, bepötyögtem a keresőbe a fogorvosbudapest.info-t. Nem kellett sokat keresgélnem, rögtön ki is adta a rendszer. Célirányosan mentem, mindjárt arra az oldalra akartam rákeresni, ahol egy kicsit több infót tudok elolvasni a bölcsességfog eltávolítással kapcsolatos eljárásokról. Elég gyorsan rá is bukkantam. De ennél többet is megtudtam, ugyanis sok hasznos dolog olvasható a fogorvosbudapest.info oldalán. Megtudtam, hogy hajdanán igen nagy szerepe volt a bölcsességfogaknak, mint harmadik nagyőrlő fogaknak. Régebben az ételek megrágása sokkal nagyobb feladat volt, mint ma, a feldolgozott élelmiszerek esetében van. Az évezredek során a szerencsésebbeknél már ki se alakultak ezeknek a fogaknak a csírái, hiszen mára eredeti funkcióját elvesztette. Néhányaknál azonban ezek a csírák jelen vannak, és vagy kialakulnak teljes értékű fogakká, vagy csak csökevények bújnak elő. Ezek szoktak általában problémát okozni, tudtam meg a fogorvosbudapest.info-nak köszönhetően. Sokan azt hiszik, hogy a bölcsességfogakat minden esetben el kell távolítani, ám ez közel sincs így. Ha nem okoz panaszt, és illeszkedik a szájban a többi foghoz, akkor az is teljes értékű fog, így nem kell kihúzni.

Szintén a fogorvosbudapest.info-ról tudtam meg, hogy néhány esetben mégis szükséges a fogat kihúzni akkor is, ha egészségesek, például a fogszabályozás során, ha nincs elegendő hely a fogaknak. Nagyon érdekesnek találtam azt az információt, hogy a kicsi fogívet az anyai ágról, az esetlegesen ehhez társuló nagy fogakat meg apai ágról örököljük. Sokszor ez a genetikai örökség miatt van szükség fogszabályozásra, hiszen, ha ebbe belegondolunk, ez a két tulajdonság nem fér meg egymás mellett, így nem lehet az embernek szép, rendezett fogsora biztosan. Ezek után elolvashattam azt is pontosan, hogy zajlik a bölcsességfog eltávolítása. Nem mondom, hogy az elolvasott információk nagyon megnyugtattak, de így legalább már tudom, hogy mire számítsak. Abban is biztos voltam, hogy jó kezekben leszek, nem kell aggódnom. Szerencsére nagyon könnyen tudtam időpontot foglalni a jól működő online rendszerüknek köszönhetően. Nem féltem, mert olvastam az oldalukon, hogy a fogorvosbudapest.info szakemberei nem csak a fogra koncentrálnak, hanem magára az emberre is.