Villámcsapás vetett véget a családi filmezésnek.

Szponzorált tartalom

lakásbiztosítás tartalma

lakásbiztosítás tartalma

Nincs is rosszabb a nyári program szervezésben, mint a váratlan, elsöprő erejű esőzések, amikor le van szervezve egy hétvégi kirándulás, egy kerti parti, a végén mégis elmossa a programot egy hatalmas vihar, egy megáradt patak vagy egy váratlan villámcsapás. Ez történt tavaly velünk is, amikor a gyerekekkel indultunk volna kirándulni a Mátrába egy hosszú hétvégére, de a szörnyű időjárás közbeszólt. Azon a héten 4 napig folyamatosan esett az eső, borult volt az ég, így le is mondtuk a lefoglalt szállásunkat, nem lett volna értelme elmenni, iszonyatos sár lehetett az erdőben. Úgy döntöttünk, hogy inkább otthon maradunk és elfoglaljuk magunkat a házban. Szombaton mozi délutánt rendeztünk, a gyerekek segítségével átalakítottuk a nappalit moziteremmé, kukoricát pattogtattunk, majd betettük az előre megszavazott filmet, amelyet még egyikünk sem látott.

A kinti időjárás nem csendesedett, sőt, hatalmas vihar közeledett, az ég szinte fekete volt. Teljesen váratlanul egy óriási durranást hallottunk majd minden elcsendesedett majd elsötétült. A falon a tv füstölni kezdett, én gyorsan kirohantam a konyhába a poroltóért és lefújtam a tv-t. Azt gyanítottam, hogy a házunkba villám csaphatott és kiégethette a tv-t, hatalmas volt a családban a riadalom, de sikerült őket megnyugtatni, hogy nincs semmi baj, biztonságban vagyunk, a villámhárító és a földelés jól működött. Azonnal kihívtam a tűzoltókat, akik megerősítették, hogy tényleg villám csapott az épületbe és jól tettem, hogy lefújtam poroltóval a tv-t. Megírták a jegyzőkönyvet és kértek, hogy vegyem fel a kapcsolatot a lakásbiztosítóval.

Amikor megvettük a házunkat, hitelt is kellett felvennünk a fizetéshez, így kötelező volt a lakásbiztosítás kötése, a pénzügyi tanácsadónk segített a megfelelő biztosítás kiválasztásában, de akkoriban annyi mindennel kellett foglalkoznom, hogy számomra ismeretlen volt a lakásbiztosítás tartalma, nem voltam benne biztos, hogy villámcsapásra, ingóságra is érvényes-e a kötvényünk. Azt tudom, hogy az alap lakásbiztosítás tartalmazza a betörést, beázást, repedést, csempetörést, ablaktörést, kulcsok elvesztését és az utána való cserét, konyhai tűzkárt, a természeti katasztrófák okozta vis major helyzetekre is segítséget nyújt.  Az alap biztosítás tartalmaz még felelősségbiztosítást, tehát ha én vagy a családom egyik tagja okoz kárt a szomszédjainknak (focilabda betöri a szomszéd ablakát, a mi csőtörésünk miatt elárasztódik a kertjük vagy esetleg a házuk stb.), azt is téríti a biztosító.

Közvetlenül az eset után fel is hívtam a pénzügyi tanácsadónkat a Pannon-Safe-nél, aki a biztosítási kötvény száma alapján ellenőrizte, pontosan milyen típusú lakásbiztosítás tartalommal rendelkezünk. Szerencsére a villámcsapás okozta kár az egyik alap esetek közé sorolható, így biztosítva voltunk, azonban a bizonyítás már egy kicsit macerásabb volt. A biztosító kért tőlünk mindenféle számlát az elektromos eszközökről, a tv számláját, az elektromos hálózat rajzát, leírását stb, amelyből nem minden állt rendelkezésünkre, hiszen a házat nem mi építtettük. Volt egy kis feszültség meg nézeteltérés köztem és a biztosító között, szerencsére tudtam segítséget kérni a pénzügyi tanácsadónktól, aki intelligensen rendezte a konfliktust és hamarosan meg is érkezett a biztosítási pénz a számlánkra, melyből finanszírozni tudtuk a villanyszerelési munkálatokat és egy új tv-t is be tudtunk szerezni.

A Pannon-Safe-nél azt tanácsolták nekünk, hogy az eset után nézzük át a biztosításunk tartalmát, mert a kötés óta több minden változott, például bővültünk plusz egy gyerekkel, háziállataink lettek, őket is érdemes lenne belefoglalni a biztosításba, fűtést korszerűsítettünk és villanyvezetékeket cseréltünk, hőszigeteltük a házat kívülről, új, nagyobb értékű ingóságokat szereztünk be a háztartásba, az elmúlt évek során pedig a ház értéke is megemelkedett köszönhetően a gazdasági változásoknak, CSOK és társai. Az akkor 40 millió Ft-ra értékelt házunk jóllehet mára piaci értéken 65-70 millió Ft-ot ér, ez azért fontos, mert teljes totálkár esetén ezt a becsült értéket téríti meg maximálisan a biztosító, ha nem módosítjuk a szerződést, akkor csak a régebbi értékig fizetne nekünk, amivel mi nagyon rosszul járnánk, 40 millió Ft-ból manapság már nem lehetne újjáépíteni a házunkat, köszönhetően az építőanyag drasztikus drágulásának.

Én azt tanácsolnám mindenkinek, aki most áll házvásárlás előtt, hogy keressen egy megbízható pénzügyi és biztosítási tanácsadót, ezek a cégek függetlenül működnek a bankoktól, objektíven állnak a számok mellett, azt a megoldást fogják javasolni, amely az ügyfelüknek a legkedvezőbb, emellett levesznek sok adminisztrációs terhet az ember válláról és problémás esetekben segítséget nyújtanak.