Ilyen egy informatikus család.

Szponzorált tartalom

napelem tájolás

napelem tájolás

A háztartásunk energiaigénye bőven magasabb szinten helyezkedik el, mint az átlag. Ennek az okai igazából teljesen érthetőek: öt gyerekünk és egy meglehetőse nagy házban élünk.

A családunk minden tagja informatikus – vagy annak készül – és mindannyian elég sokat dolgozunk otthonról. Így mindenhol vannak laptopok, monitorok és más gépek, hiszen mi ezeken dolgozunk. Továbbá ott van a klíma is, amiből kettő is van, hiszen a ház tényleg nagy.

Ráadásul nekem van egy olyan rossz szokásom is, hogy csak úgy tudok elaludni, ha szól a televízió közben.

Szóval nem nehéz elképzelni, milyenek is a villanyszámlák, amiket havonta kiküldenek nekünk: rendkívül magasak.

Úgy érzem, hogy családfőként ez az én felelősségem. Valamit szeretnék tenni ez ellen, de nem csak a pénz miatt. Mindenhol azt olvasni, hogy az emberek tönkreteszik a környezetüket, szóval ideje, hogy kivegyem a részem az ez ellen történő küzdelemből.

Semmi másra nem volt szükségem, csak egy kis információszerzésre. Ezt követően a megoldás már ott is volt előttem.

A napelempalyazatok.hu egy olyan szervezet, melynek köszönhetően könnyedén csökkenthetünk az energiafogyasztásunkhoz kapcsolódó költségeinken, sőt, akár még az is lehetséges, hogy az teljesen zéró legyen.

Fogalmam sincs, hogy milyen teendőkkel jár egy napelemes rendszernek a beüzemelése, de szerencsémre erre nincs is szükségem.

Miért is kéne bármit tudnom például a napelem tájolás fortélyairól, ha ez a szervezet tökéletesen tisztában van az ezzel kapcsolatos teendőkkel?

Persze a weboldalukon azért van lehetőség erről is olvasni. Az ingatlan tájolása az egyik legelső dolog, amit a felmérés során ellenőriznek. Ezek a profi szakemberek tudni fogják, hogy a tetőnk mely részei a legalkalmasabbak arra a célra, hogy a napelemeket felszereljék rájuk. A legjobb tájolási irány egyébként a délkelet és a délnyugat.

Persze önmagában ez még kevés ahhoz, hogy megfelelő legyen a felmérés és a tervezés. Nagyon fontos a tetőszerkezetnek az erősségének az ismerete, hiszen az ingatlannak ez a része fogja tartani a napelemeket, melyeknek azért van súlya.

A tetőn rendelkezésre álló terület jelenti a másik kritikus kérdést, hiszen a napelemeknek szükségük lesz a helyre.

Beszélni kell a megfelelő dőlésszögről is. Magyarország elhelyezkedéséből adódón a napelemek ideális szöge 35°, azonban a tetőszerkezetek szöge nem feltétlen azonosak ezzel. Ezen azonban nem kell aggódnunk, mert a napelempalyazatok.hu olyan profi kivitelezőkkel dolgozik, akik képesek ezt a problémát áthidalni.

Amiről még nem beszéltem, az az árnyék. Egy napelem rendszer hatásfokán komoly mértékben képes rontani az árnyék. Ezt okozhatja egy szomszédos épület, egy fa és más egyéb dolgok is. A felmérésnél kötelező, hogy ezt is figyelembe vegyék.

Szerencsére a házunk megfelelő a napelem tájolás szempontjából, és úgy gondolom, hogy a többi kritériumnak is megfelel, de ez majd úgy is a felmérés során fog kiderülni.

A weboldalukon megtalálhatunk egy blogot is, ahol több kitűnő cikkel is találkoztam már. Szerintem ezeknek az elolvasása egy nagyon jó módja annak, hogy az ismereteinket még inkább elmélyítsük a témában.

A napelem rendszerek kiépítésének és beüzemelésének van egy komoly költsége, amit nem tud mindenki önerőből kifizetni. Erre találták ki a különböző támogatásokat hitelek formájában, melyeknek a feltételei hihetetlenül kedvezőek. Persze vannak bizonyos követelmények, amiknek meg kell felelni hozzá, de ezek egyáltalán nem teljesíthetetlenek. Ezeknek a részleteiről szintén van lehetőségünk olvasni a weboldalukon keresztül, hogy ha valaki szeretné jobban beleásni magát ebbe.